Обща информация
Република България - намира се в най-крайната Югоизточна част на Европа , заема североизточната част на Балканския полуостров.

Ски в България
За много хора, вече не е тайна , че на Черноморското крайбрежие на България може да откриете невероятно красиви кътчета на девствена природа . Но с дивата , приказна красота на планините на тази страна повечето ще се срещнат за първи път . Това е едно от най-добрите места в Европа за ски. България ще Ви предложи отлични лифтове и ски писти , уютни ресторанти , незабравимо усещане за приятна умора след ски, нощен живот и кухня за всеки вкус .

Столица
София ( живеят малко повече от 1 млн. души )
София - най-големият културен, политически , икономически и административен център на страната.

Площ
110993 квадратни метра . km
От гледна точка на географското си положение , България  повече от съседните  страни си заслужава името на балканска страна , тъй като през нейната територия преминава Стара планина - "Балкан" ( старото име - Хемус ) . На север България граничи с Румъния, Дунав ги разделя . На запад - със Сърбия и Македония, на юг - с Гърция и Турция . На изток естествената граница е Черно море , което я свързва с Украйна , Босфора и Дарданелите - Средиземноморските страни .
Можем да различим три географски района на Дунавската равнина : Планински, състоящ се от две различни системи , Балканите и Родопите , и Югоизточната равнина обхваща Маришкия басейн или исторически старата част на Ромелия .

Население
8,989,172 души. (Данни от 1990г.)
Гъстотата на населението - 81 души на квадратен километър . В градовете живее 65 % от населението
Етнически групи: българи - 85,3% , турци - 8.5% , роми - 2,6% , македонци - 2.5% , арменци - 0.3 %, руснаци - 0,2%.
В страната заедно живеят няколко религии : 85% от българите са православни християни , 13% - ислям , 8% - юдаизъм , 0.5% - католици. Българската църква е автономна , начело с Патриарх .

Език
Официален език - български.
Една от малкото страни, в които туристите от Русия не чувстват на езикова бариера . Почти цялото население говори руски . Също така, в по-големите курорти в туристическите центрове и хотели персонала говори английски , немски, френски . На международните магистрали , летища и курорти и други пътните  знаци са дублирани на латиница . Българският език принадлежи към групата на славянските езици , сред които руски, чешки , полски, и сръбско-хърватски езици .

Време
Разлика от Московско часово време 01:00 час .
Пристигайки в България, върнете назад часовниците с 1 час.


Климат
Въз основа на климатичните признаци страната е разделена на три зони .
В Северна България е умерено-континентален климат. Климата на Тракийската  низина по много от своите характеристики се приближава до Средиземноморския. Средната годишна температура е около 12 градуса по Целзий. Януари температурите варират от -2 на север до положителни на юг . През юли средната температура е 23-24 градуса по Целзий.
Черноморското крайбрежие се отличава с по-малки температурни амплитуди . Например, във Варна средната януарска температура е 3 градуса по Целзий, а лятото е около 21 градуса по Целзий. Есента е мека и топла .
Валежите в страната зависят от региона ( планински или равнинен) . В Дунавската равнина годишните валежи са не повече от 600 mm . Валежите са по-големи количества в началото на лятото . В Тракийската низина е характерна с по-малко валежи, сушата е осезаема тук през август .

             

Плаж
Пясъчен .
На повечето български морски курорт плажовете са общи и безплатни. Чадъри и шезлонги - срещу допълнително заплащане.
Цената на шезлонг - 5 лева чадър -  5 лева.

Валута
Валута - български лев.
При планиране на почивка в България се препоръчва да носите със себе си валута в брой ( най-популярни са щатските долари и евра ) , тъй като при използването  на пари от кредитни карти и други финансови инструменти , може да има проблем с получаване на пари в брой.